onsdag 6 juni 2012

Är DU en positiv realist, eller?

"Tänk positivt!" har i dagens samhälle blivit lite av ett slagord utan större innebörd, och ofta med en ironisk underton. Optimister blir ofta bemötta med en viss skepticism eftersom många anser att man måste vara realist och inse att det inte går att vara positiv när man ser eländet i världen. Men det går faktiskt att vara en positiv realist! Att vara positiv realist innebär för MIG att:

Man inte blundar för och undantränger negativiteter.

• Man vet att det negativa finns, att det alltid har funnits, och förmodligen alltid kommer att finnas, men man väljer att koncentrera sig på det positiva.

• Kan man göra en insats gör man det, annars låter man det negativa "passera", eftersom det inte gagnar någon om man låter sig "smittas" av det.


Positiva tankar attraherar och drar nämligen till sig fler positiva tankar, och de negativa gör på samma sätt med negativa tankar. Och båda sorter "sprider" sig i omgivningen som ringar på vatten. (se förra inlägget!)


Ett första steg på vägen mot positivt tänkande är att erkänna och inse att vi har både positivt och negativt inom oss. Vi måste studera det, ta ansvar för det och acceptera att det finns där. Detta låter ju lite motsägelsefullt, men det går aldrig att mota bort negativitet med negativitet, exempelvis genom att straffa sig själv för den -Vad dum jag är, nu tänkte jag negativt igen! Man kan se det negativa ("när trollen kommer fram i ljuset spricker de!"), men försöka att koncentrera sig på det positiva, eller förhålla sig neutral! Vi behöver ständigt träna oss på detta och inse att ett positivt eller negativt synsätt är ett val och inte ett faktum. Vi kan i varje situation vi råkar ut för i livet välja hur vi vill se och hantera den! Målet är inte att ständigt gå omkring med ett "lyckligt leende" på läpparna och tycka att allt är så positivt. Målet är harmoni. Ingen mår bra av negativitet och ingen tjänar på det. En positivare värld börjar inte någon annanstans än i varje människas verklighet, och man måste alltid börja med sig själv. Att mentalt förändra sig är en process som kräver 100 % engagemang, mycket vilja och tålamod, insikt om att det tar lång tid och att man måste tillåta sig att misslyckas ibland. Förändring är en lång men spännande process, och bland det svåraste en människa kan sätta igång med. Ofta kan man stöta på motstånd från omgivningen som gärna vill att man ska fortsätta vara som man "alltid har varit", och att allt ska vara som det alltid har varit. Men förändring är faktiskt det enda som är bestående.

                       "Om du i alla givna situationer bara ser vad alla andra
                        kan se är du en så god representant för din kultur
                        att du är ett offer för den." 

5 kommentarer:

 1. Jag vill poängtera att NATURLIGTVIS kan vi alla drabbas av hemskheter där inga positiva tankar i världen hjälper....Men många av oss går ju igång på "ALLT" och är ständigt lite missnöjda och pessimistiska med än det ena än det andra...och DET går att ändra!

  SvaraRadera
 2. Hej Petra,

  Trillade in pâ din blogg via Aftonbladet, intressanta inlägg!

  Kan inte annat än att hâlla med till 100% om vikten av att jobba med sig själv och att livet till stor del handlar om det (när man redan har en stabil grund att utgâ ifrân som arbete, bostad etc). Men idag tar konsumtion ofta över hand...

  Ser fram emot att läsa mer!

  /anna

  SvaraRadera
 3. Tack för uppmuntran Anna! Tak över huvudet och mat på bordet är ju prio ett för ett ok liv, men det har ju de flesta av oss och ÄNDA mår många "dåligt"...Många mål i livet har vi och det är väl bra, MEN de kan ofta kollidera med varandra och vara motstridiga och ibland stjälpa mer än hjälpa. DET ska jag nog skriva mer om..Hälsningar Petra

  SvaraRadera
 4. På mitt jobb där jag jobbat två år nu består mitt arbetslag till 80% av negativa människor med negativ energi! Väldigt trist men jag har lyckats förhålla mig bra och visslar fortfarande på jobbet! ATT det retar dom! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fia!! Kul du tittar in på min blogg! Det finns INGET som retar negativister så mycket som en positiv person!! Det rubbar HELA deras jämnvikt och världsbild. I umgänge med sådana är det viktigast att ha koll på sig själv så man inte smittas...<3

   Radera