lördag 16 juni 2012

Är Du Skyldig till att beskylla andra?


 
Vi människor är mycket bra på att ge oss själva och varandra skuldkänslor för än det ena än det andra som vi tycker att andra är "skyldiga" oss: Andra borde förstå oss bättre, andra borde göra si och så osv... och vi använder "skulden" för att "manipulera" vår omgivning. Vi överöser varandra med beskyllningar vilket är vårt främsta redskap för att framkalla skuldkänslor . Vi beter oss ofta som om vi alla vore här för att bli dömda av varandra så att vi kan avgöra vem som har rätt, vem som är oskyldig och vem som är skyldig, och de flesta av oss är inte ens medvetna om hur mycket vi håller fast vid ilskna och angripande tankar mot människor i vår omgivning. Inte sällan de människor som "står oss närmast". 

"Kritiska tankar fungerar som bumeranger som återvänder och gör oss illa och får oss att må dåligt". Kristina Wennergren

Kanske gör vi detta för att vi inte kan acceptera vårt eget ansvar i livet? Jag tror att vi kan leva utan handlingsförlamande skuldkänslor om vi kan lära oss att tycka om oss själva, observera följderna av våra handlingar, se om de inte blev så bra och göra bättre nästa gång. Det är kanske skuldkänslorna som gör att vi upprepar våra "misstag" gång på gång.

Jag vill förtydliga att detta synsätt inte innebär att man tappar känslan för om man handlat fel eller på något sätt skadat/sårat någon. Denna känsla, som vi vanligtvis associerar med en form av skuldkänslor, är en nödvändighet om man ska kunna fungera i en civilisation, men behöver inte följas av neurotiskt beteende eller handlingsförlamning, utan av insikt och vilja till botgörelse och försoning.


"Om du tror att du kan påverka någon händelse i framtiden eller i det förflutna genom att du under en tillräckligt lång tid känner dig orolig eller illa till mods, då bor du på en annan planet med ett helt annat verklighetssystem" Wayne Dyer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar