fredag 22 mars 2013

"Det du säger avslöjar vem du är"

Idag hade vi en intressant diskussion i min klass, årskurs 4. Det HÄNDER ju relativt ofta att människor i den åldern kläcker ur sig diverse otrevligheter till andra kamrater...Jag skrev upp ovanstående citat på tavlan och bad eleverna att fundera över VAD de trodde det innebär? En liten, i vanliga fall ganska tyst tjej räckte upp handen och sade- "Om jag säger till nån att Du är snäll, då vet den att JAG är snäll, men om jag säger Din himla idiot! då vet den att jag är dum"....  Huvudet på spiken! Hur man beter sig och uttrycker sig mot andra avslöjar bara avsändaren! Det betyder INTE att man låter andra bete sig illa mot en hur som helst, tvärt om! Med rak kommunikation t.ex. "Du retar mig, jag känner mig ledsen, jag vill att du slutar", "Du försöker sänka mig och det vill jag inte fortsätta lyssna på".. och sedan kanske avlägsna sig från antagonisten är mycket effektivare än att sänka sig till en lika låg nivå som en del andra verkar befinna sig på! Tänk på vilket "visitkort" du vill skicka ut varje gång du interagerar med andra! Det kan vara något helt annat än vad man själv tror....

2 kommentarer:

 1. ...men vad säger det du INTE säger.. ;-)

  Var ett tag sedan det undrades något här - kanske allt har blivit glasklart i takt med att värmen kommit? Bara undrar...? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja.. Undringarna kommer och går. Nu var det ett tag sedan de kom. Vem vet, rätt som det är dyker det kanske upp någon. Men väldigt trevligt att Du Olof hade en undring om undringarna. Det glädjer mig!

   Radera